Weetjes

'Heel mijn hart én lijf' weetjes

02

GRANAATAPPEL De granaatappel is een echt kunstwerk, volgepakt met goede dingen. Zijn rode zaadjes bevatten grote hoeveelheden flavonoïden zoals anthocyaninen en quercitine en fenolzuren zoals ellagic zuur. Dit fruit is rijk aan kalium en bevat vitamine C, calcium en ijzer. Meer dan 250 wetenschappelijke studies laten zien dat granaatappel een positief effect heeft op cardiovasculaire ziektes, kanker en artritis. Daarnaast bevat de granaatappel polyfenolen, die ook verantwoordelijk worden geacht voor deze gezondheidseffecten. Een echte “all rounder”!

01

APPELS “An Apple a day keeps the doctor away”. Bijna iedereen kent die uitdrukking. Het herinnert ons eraan dat de appel werkelijk een lading goede stoffen bevat: foliumzuur, vitamines C, E en K, de mineralen: calcium en kalium alsook een variatie aan fytonutriënten. Perfect om ons hart, onze bloedsomloop en ons hele lichaam gezond te houden. Eén hap werkt echt!

02

SINAASAPPELS Met hun oranje kleur, zijn ze duidelijk aanwezig. Het is niet alleen vanwege hun hoge gehalte aan Vitamine C. Dit mooie fruit bevat ook belangrijke mineralen, zoals calcium en uiteraard fytonutriënten, zoals monoterpenen en flavonoïden. Monoterpenen kunnen cholesterol waarden verlagen en hebben een kanker remmende werking. Flavonoïden hebben anti-oxidanten, kanker remmende, anti bacteriële, antistollende en ontstekingsremmende effecten. Het is echt indrukwekkend wat een sinaasappel kan doen!

03

PERZIKEN Hun meest onderscheidende eigenschappen? Hun zoetheid en gezondheid bevorderende eigenschappen. De perzik is ook een ontluikend genie. Dat komt omdat ze gevuld is met belangrijke fytonutriënten en carotenoïden. Die laatsten zijn voorlopers van vitamine A, wat we allemaal nodig hebben om goed te kunnen zien. Dit maakt de perzik een waardige concurrent van de wortel. Kortom perzikken om van te houden!

04

ANANAS De rondreizende tropische ananas is niet enkel een vat van waardevolle micronutriënten, hij bevat ook waardevolle enzymen zoals bromeline. Dit heeft een anti bloed klonterend en ontstekingsremmend effect. De fytonutriënten, carotenoïden en monoterpenen in de ananas beschermen de cellen, werken kanker remmend en kunnen cholesterol verlagen. Andere micronutriënten waaronder zink ondersteunen het immuunsysteem en het helingsproces. IJzer bevordert de bloedaanmaak en het transport van zuurstof in het bloed. Super dat we de ananas hebben!

05

PAPAJA’S Deze tropische schat is niet alleen lekker, verfrissend en laag in caloriën, maar geeft ook talrijke gezondheidseffecten in het lichaam met stoffen zoals vitamine C en magnesium. Daarnaast bevat de papaja enzymen (oa. papaïne) en fytonutriënten (bijv. lycopeen en bèta caroteen, van de carotenoïde familie). Van papaïne wordt gezegd dat het fibrine afbreekt in de binnenwanden van de aderwanden, zodat daardoor de kans op trombose afneemt. Carotenoïden staan bekend om hun cel beschermende eigenschappen. Dit fruitige multi – talent is een genie!

03

BLAUWE BESSEN Klein, rond en erg gezond. Dat is hoe we de blauwe bes omschrijven. Naast de fytonutriënten bestaande uit anthocyanen en carotenoïden, bevat de blauwe bes ook nog waardevolle tanninen. Daarnaast bevat ze vitamine C, E, B6 en K, maar ook mineralen als magnesium, calcium, fosfor kalium, ijzer en sporen elementen zoals selenium. Vitamine C, vitamine E en selenium bestrijden vrije radicalen. Terwijl kalium en magnesium zenuwen en spierfuncties ondersteunen. Calcium en fosfor zorgen voor stabiliteit en stevigheid van botten en tanden. Deze kleine bessen zijn behoorlijk bijzonder!

04

BRAMEN Ze zijn moeilijk te plukken en uiterst kwetsbaar. Maar de braam is een supervrucht met geweldige eigenschappen. Deze bessen bevatten fytonutriënten zoals ellagic zuren, anthocyanen en bèta caroteen. Ze kunnen beschermend werken tegen kanker. Hier werken anthocyanen en beta caroteen samen als een anti oxidant en hebben daarmee een celbeschermend effect. Hetzelfde geldt voor de vitamines C en E en het sporenelement selenium. Nog meer gezondheidsbevorderende effecten komen van mineralen zoals magnesium, calcium, fosfor en kalium. Klein maar sterk!

05

FRAMBOZEN Zelfs de oude Grieken en Romeinen kenden de helende eigenschappen van de framboos. Niet alleen zijn deze aantrekkelijke zomervruchten heerlijk, ze hebben ook een hoog vitaminen en mineralengehalte. kalium, magnesium en foliumzuur zijn er slechts een paar van. Hun effect? Ze bestrijden vrije radicalen en geven ons immuunsysteem een boost. Zo lekker kan gezond zijn!

06

ACEROLA KERSEN Deze kleine Zuid Amerikaanse kers is een echt vitamine C pakket. Maar andere vitamines zoals vitamines uit de B groep, bijv. niacine zijn ook aanwezig in dit kleine rode fruit. Aanvullend bevatten acerola kersen bèta caroteen, bekend als provitamine A, -een fytonutriënt- en ook de mineralen: magnesium, fosfor en calcium. Ze hebben een positief effect op zenuwen, spieren, botten, tanden, ogen en bloed.

07

DADELS Dit zoete geschenk uit het Oosten heeft een indrukwekkend aanbod van waardevolle ingrediënten. Vitamine C werkt als anti oxidant en blokkeert vrije radicalen, vitamine D en vitamines van de B groep zijn ook aanwezig. Dadels bevatten ook een schat aan mineralen en fytonutriënten: calcium, kalium, fosfor, magnesium, zink, koper en ijzer. IJzer heeft een belangrijk effect op de bloedaanmaak. Perfect: gezond en lekker!

× Hoe kan ik je helpen?